Revin, în fine, după o îndelungată absenţă, cu o carte despre care vreau să vă povestesc de multă vreme, Femeia inventată, de Camille Laurens. Pe scurt, surprinde realităţi pe care multe femei le trăiesc. În acelaşi timp, autoarea ridică o serie de chestiuni actuale, relaţiile online, cum se nasc, cum se sting şi cât de periculoase pot fi.
Femeia inventată, Camille Laurens
Realitatea poate fi uşor întreruptă de reţelele sociale, iar tentaţia că în spaţiul virtual poţi să fii oricine, să te recreezi, să-ţi rescrii viaţa este imensă atunci când simţi că societatea te discriminează şi te respinge. Este şi cazul lui Claire, care simte pe pielea ei că nu are aceleaşi drepturi precum un bărbat de aceeaşi vârstă.
nimeni nu ne iubeşte nimeni e oribil să vezi asta pe stradă […] aţi văzut-o pe Madonna oamenii îi reproşează că vrea să continue să existe adică ce-ar trebui să vrei să încetezi să mai exişti ar trebui să te retragi din tine însuţi că nu mai ai nimic de făcut aici […] bărbaţii se coc, femeile îmbătrânesc.
Citatul de mai sus este chiar prologul cărţii şi, deşi nu are vreun sens la început şi este dificil de citit din cauza lipsei semnelor de punctuaţie, merită recitit o dată ce ai terminat cartea.
Thrillerul urmăreşte povestea lui Claire Millecam, profesoară, mamă şi femeie divorţată în vârstă de 48 de ani. Claire este prinsă într-o relaţie nepotrivită cu Joe, cu un iubit ocazional, evaziv, nestatornic. Pentru a-l ţine sub observaţie, cum s-ar spune, îşi creează un profil fals sub numele de Claire Antunes, însuşindu-şi o cu totul altă identitate: o tânără frumoasă de 24 de ani. Dar pentru că Joe nu acceptă cereri de prietenie de la oameni necunoscuţi, se împrieteneşte virtual cu Chris, colegul de cameră al lui Joe.
Nu-l vizam sub nicio formă pe Chris, la început. I-am trimis o cerere de prietenie pe Facebook pentru a putea urmări ce-nvârte Jo.
Primul capitol al cărţii îl reprezintă întrevederea dintre Claire Millecam şi doctorul Marc B. Deşi nu l-a cunoscut până acum, Claire se află acolo de doi ani şi jumătate, din motive care nu ne sunt încă dezvăluite. Bănuieşte că doctorul Marc vrea să vorbească despre Chris
despre Christophe vreţi să vă vorbesc, presupun? despre corpul delict sau, mai degrabă, despre inima delict? De suferinţele inimii?
Chris şi Claire Millecam sau mai degrabă alter ego-ul ei, Claire Antunes, se împrietenesc online, încep să vorbească în fiecare zi mai mult, devin din ce în ce mai apropiaţi, până când se îndrăgostesc de-a dreptul unul de celălalt. De aici, lucrurile se complică inevitabil şi mai mult.
pentru oameni ca mine, Internetul este în acelaşi timp naufragiul şi pluta: te scalzi în urmărire, în aşteptare, nu te poţi lăsa pradă doliului după o poveste, totuşi, îngropată şi, în acelaşi timp, navighezi în mediul virtual, te agăţi de prezenţele factice care bântuie pe web, deci, în loc să te descompui, refaci legătura. Şi de n-ar fi mica bulină verde care indică faptul că celălalt este online! Ah! Mica bulină verde, îmi amintesc cât este de reconfortantă! Chiar dacă celălalt te ignoră, vei şti unde este, pe ecranul tău, este fixat, într-un fel, în spaţiu, oprit în timp.
Chris şi Claire se îndrăgostesc sau nu se îndrăgostesc, se întâlnesc sau nu, sunt împreună sau nu; între imaginaţie şi adevăr, delir şi luciditate. Graniţa dintre ceea ce ni se spune şi ceea ce este adevărat devine foarte neclară. Acţiunea este destul de confuză şi de multe ori pare că nu ne putem baza în întregime pe relatările lui Claire. Dar totul se clarifică spre final, spre bucuria cititorului.
Este uluitoare înţelegerea de care autoarea dă dovadă în ceea ce priveşte latura întunecată a Internetului şi reţelelor sociale şi a pericolului pe care îl presupune libertatea de a fi oricine.
Mai mult decât atât, se pune în lumină realitatea de a fi femeie, femeie ajunsă la 50 de ani şi ce presupune asta din punct de vedere social, drama trăită sub aparenţa egalităţii dintre sexe, evidenţiată în numeroase pasaje:
Nu vă mai întreb dacă aţi citit Legături primejdioasee, sunt sigură că nu… Marchiza de Merteuil îi scrie lui Valmont: Pentru voi, bărbaţii, înfrângerile nu sunt decât nişte succese ratate. În această întrecere atât de inegală, şansa noastră este de a nu pierde, nenorocirea voastră, de a nu câştiga. Pentru un bărbat, întotdeauna există o altă femeie posibilă.
O carte splendidă, un volum pe care orice femeie trecută prin viaţă ar trebui să-l citească, să-l recitească să-l contempleze şi, mai presus de toate, să-l înţeleagă.
Cartea a fost oferită de editura Nemira
O găsiţi disponibilă pentru comenzi pe libris.ro sau nemira.ro 🙂